"תוכן האתר נועד לספק מידע כללי בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ מקצועי. אין להסתמך על המידע באתר כתחליף לייעוץ, טיפול, אבחון, וחוות דעת של רופא מוסמך."
יאיר מנדני נטורופט ND ואירדיולוג, טלפון: 0524505084 | מייל : yairbudy@gmail.com
מאמרים
האורגנו או בשמו העברי- "אזובית פשוטה" הוא שיח רב שנתי ממשפחת השפתניים. האורגנו הוא שיח רב שנתי הנפוץ בארצות הים התיכון ופופולרית במיוחד באיטליה. המנה המזוהה ביותר עם האורגנו היא הפיצה, ובנוסף נפוץ מאוד ברוטבי פסטה שונים.
האורגנו מצוי בשימוש קולינרי ורפואי מזה שנים רבות ,האורגנו הגדל בשפע ביוון זכה לאיזכור כבר בזמנו של היפוקרטס כצמח מחטא ויעיל לבעיות עיכול ונשימה והוא היה נפוץ מאוד בשימושים הללו בתקופת יוון העתיקה.
לאורגנו קשת רחבה של טעמים וריחות והוא משלב בין שתי קבוצות עיקריות של :פיטוכימיקלים -נוגדי חימצון כגון:פנולים,קרטנואידים וויטמין C, המיוצגים ע"י טעמים ,מרקמים וניחוחות שונים.רכיבים אלו עשויים להיראות לכאורה מנוגדים אחד לשני אך הם אלו שיוצרים את האיזון הנכון בצמח ואת הייחודיות של האורגנו.
מצד אחד ישנהם את הרכיבים הארומטיים המרירים והחריפים האחראים בין היתר לתכונות החיטוי הידועות של האורגנו, ולעומתם הרכיבים כמו טאנינים- היוצרים כיווץ עדין ואפקט מייבש.שילוב זה מסייע בנוסף להגברת הפעילות החיסונית המקומית ובכך שיפור ההתגוננת של הרקמה מפני זיהומים ובכך מתקבל האפקט ההרמוני של האורגנו.
שימושים עיקריים כתוסף תזונה:
• זיהומים ודלקות של מערכת הנשימה
• דלקות וזיהומים בחלל הפה והגרון
• דלקות וזיהומים בדרכי השתן
• זיהומים במערכת העיכול
• תולעים וטפילים במעיים
• זיהומים פיטרייתיים על גבי העור
• זיהומים של הנרתיק
תכונותיו העיקריות של האורגנו:
מחטא,אנטי פטרייתי, אנטי בקטריאלי, מכייח, נוגד פרזיטים, נוגד חימצון
בשנים האחרונות ישנם מחקרים רבים אודות האורגנו המאששים את התכונות המיקרוביאליות הייחודיות לו כאשר עיקר ההשפעה מיוחסת לרכיבים הפנוליים של הצמח.
חליטת אורגנו לשימוש פנימי מסייעת לטיפול ב: הפרעות במערכת העיכול,כיוח,גזים,היעדר מחזור.
לשימוש חיצוני על ידי חבישת עלי אורגנו משמשת ומסייעת ל : נפיחויות וכאבי שרירים. (ע"י שקיות חבישה חמות)
התוויות ואזהרות לשימוש:
• לא מומלץ לשימוש במצבים של וגירויים הנובעים מעודף חומציות בקיבה ובמקרים של כיב קיבה
• אסור לשימוש בהריון ובהנקה
• לילדים מעל גיל 5
האורגנו מצוי בשימוש קולינרי ורפואי מזה שנים רבות ,האורגנו הגדל בשפע ביוון זכה לאיזכור כבר בזמנו של היפוקרטס כצמח מחטא ויעיל לבעיות עיכול ונשימה והוא היה נפוץ מאוד בשימושים הללו בתקופת יוון העתיקה.
לאורגנו קשת רחבה של טעמים וריחות והוא משלב בין שתי קבוצות עיקריות של :פיטוכימיקלים -נוגדי חימצון כגון:פנולים,קרטנואידים וויטמין C, המיוצגים ע"י טעמים ,מרקמים וניחוחות שונים.רכיבים אלו עשויים להיראות לכאורה מנוגדים אחד לשני אך הם אלו שיוצרים את האיזון הנכון בצמח ואת הייחודיות של האורגנו.
מצד אחד ישנהם את הרכיבים הארומטיים המרירים והחריפים האחראים בין היתר לתכונות החיטוי הידועות של האורגנו, ולעומתם הרכיבים כמו טאנינים- היוצרים כיווץ עדין ואפקט מייבש.שילוב זה מסייע בנוסף להגברת הפעילות החיסונית המקומית ובכך שיפור ההתגוננת של הרקמה מפני זיהומים ובכך מתקבל האפקט ההרמוני של האורגנו.
שימושים עיקריים כתוסף תזונה:
• זיהומים ודלקות של מערכת הנשימה
• דלקות וזיהומים בחלל הפה והגרון
• דלקות וזיהומים בדרכי השתן
• זיהומים במערכת העיכול
• תולעים וטפילים במעיים
• זיהומים פיטרייתיים על גבי העור
• זיהומים של הנרתיק
תכונותיו העיקריות של האורגנו:
מחטא,אנטי פטרייתי, אנטי בקטריאלי, מכייח, נוגד פרזיטים, נוגד חימצון
בשנים האחרונות ישנם מחקרים רבים אודות האורגנו המאששים את התכונות המיקרוביאליות הייחודיות לו כאשר עיקר ההשפעה מיוחסת לרכיבים הפנוליים של הצמח.
חליטת אורגנו לשימוש פנימי מסייעת לטיפול ב: הפרעות במערכת העיכול,כיוח,גזים,היעדר מחזור.
לשימוש חיצוני על ידי חבישת עלי אורגנו משמשת ומסייעת ל : נפיחויות וכאבי שרירים. (ע"י שקיות חבישה חמות)
התוויות ואזהרות לשימוש:
• לא מומלץ לשימוש במצבים של וגירויים הנובעים מעודף חומציות בקיבה ובמקרים של כיב קיבה
• אסור לשימוש בהריון ובהנקה
• לילדים מעל גיל 5
האורגנו - קוטל החיידקים הפראי של הטבע